maandag 12 februari 2018

Etiquettelessen uit Dunleigh Hall - Deel 2

Ter ere van de Maand van de Historische Roman hebben de belangrijkste personen uit Thuis op Dunleigh Hall zich bereid verklaard een etiquetteles te verzorgen. Vandaag de tweede les...

Les 2: Kleren maken de dame
door Imogen Bingham, burggravin Kilbrooke


❝ Je hoeft me niet te verbeteren. Ik weet dat het echte spreekwoord ‘Kleren maken de man’ luidt. Toegegeven, een jongeman in een avondkostuum kan oogverblindend zijn. Totdat hij de middelbare leeftijd bereikt en zelfs een perfect gesneden jacquet zijn uitdijende middel niet meer kan verbergen.

Laten we daar maar niet te lang bij stilstaan en ons richten op de kledingkeuze van dame. Waar komt zij beter tot haar recht dan tijdens het uitgaansseizoen in Londen?

Een ochtend in Londen begint met een ritje door bijvoorbeeld Hyde Park, rijkostuum vereist. Dit is een nauwsluitend model van zwarte, marineblauwe of donkergroene wol. Alleen buitenlanders dragen opvallender kleuren, maar zij kennen het woord ‘traditie’ niet. Natuurlijk mogen de hoge hoed met kleine sluier, handschoenen en rijlaarzen niet ontbreken.

Thuisgekomen trekken we een bescheiden ochtendjapon aan voor enkele huishoudelijke taken, zoals een gesprek met de huishoudster en kokkin, het beantwoorden van de post en misschien het doen van enkele boodschapjes. De jurk is vrij eenvoudig: netjes maar niet opzichtig. Altijd heeft hij lange mouwen. We willen tenslotte niet dat iemand denkt dat we zelf staan te poetsen en te soppen.

Modeplaat uit Peterson's Magazine (1888)
[Public domain], via Wikimedia Commons

Na dit werk hebben we het aangename vooruitzicht van een lunch waarvoor we zijn uitgenodigd. Een uitgaansjapon is hiervoor gepast, en nu moet je bij ‘uitgaan’ niet denken aan theaters of feesten, maar meer letterlijk aan het feit dat we de deur uit gaan. De uitgaansjapon is een tikje fraaier dan de ochtendjapon van hiervoor. Gemaakt van zijde of soms brokaat heeft hij wat meer versiering, van borduurwerk met chenillegaren tot chiffon franjes. Een bijpassende hoed, handschoenen en een parasol of tasje maken de outfit af, hoewel de Amerikanen de neiging hebben hierin te overdrijven. Als je van nature geen gevoel voor stijl hebt, compenseer je dat met dollars, neem ik aan.

Naar visites, wandelingen en tuinfeesten dragen we ’s middags eveneens een uitgaansjapon. Voor de Henley-regatta, de Ascott-races of een cricketwedstrijd zijn iets lichtere stoffen geschikt.

En dan is het tijd voor het diner. Dit moment is zo belangrijk dat een speciale gong de tijd aangeeft om met kleden te beginnen. Avondjaponnen zijn chic. Ze hebben een lagere halslijn, maar wel mouwtjes tot ongeveer de ellebogen, niet korter. Er horen handschoenen bij, die we tijdens het eten op schoot leggen. De japonnen zijn van satijn en chiffon, met kant en bijpassende sieraden. Elegant, maar niet grandioos.

The Ball or an Elegant Evening door Victor Gabriel Gilbert (ca. 1890)
[Public domain], via Wikimedia Commons

Want daarvoor komen we bij het sluitstuk van de avond en deze les: de baljapon. Fluweel en brokaat, kant en gouddraad, afgezet met pareltjes en andere luxe versiering… Voor een bal haalt een dame alles uit de kast! De baljapon heeft een sleep die we tijdens het dansen optillen. Natuurlijk dragen we ook nu handschoenen en bovendien een waaier waarmee we op allerlei manieren signalen kunnen afgeven. Als getrouwde dame mag ik een tiara dragen en japonnen in rijke, warme kleuren. Jonge debutantes dragen lichte pasteltinten die bij hun leeftijd passen. Typisch iets voor zo’n nieuw Amerikaans meisje om in een vuurrode jurk te verschijnen, maar ze heeft er wel een aantrekkelijke graaf mee aan de haak geslagen. Sneu dat ze niet besefte dat mannen van hun echtgenotes niet zulk onaangepast gedrag accepteren.


Alle etiquettelessen op een rijtje:
Les 1: Zwijgen is goud door Caroline Garney, gravin van Rassmore
Les 2: Kleren maken de dame door Imogen Bingham, burggravin Kilbrooke
Les 3: Een heer in de liefde door James Bingham, burggraaf Kilbrooke
Les 4: Wie het eerst komt... door William Garney, graaf van Rassmore

1 opmerking:

  1. Very entertaining!En leerzaam ook! Dit ga ik lekker opslaan voor je weet maar nooit ☺

    BeantwoordenVerwijderen