zondag 2 augustus 2020

Rondleiding door het dorp Almsbrick

Vandaag gaan we met zijn allen een flinke wandeling maken. Ik laat jullie graag de belangrijkste plaatsen van Almsbrick zien, het dorp waarin mijn roman De draad die ons verbindt zich afspeelt.
Voor veel gebouwen vond ik inspiratie bij het openluchtmuseum Blists Hill Victorian Town. Ik heb ze alleen soms verplaatst naar locaties die ik persoonlijk handiger vond. De bakker naast de kruidenier, bijvoorbeeld...   

Image by Vinson Tan from Pixabay

We nemen de hoofdweg als uitgangspunt, en starten onze wandeling vanaf Almsbrick Manor, het landhuis van Sir Alfred en Lady Almsworth. Vandaar is het ongeveer tien minuten lopen naar het dorp. Dat kunnen echter enerverende minuten zijn, zoals Eileen Brady tijdens haar eerste wandeling heeft ervaren! Wij lopen ontspannen langs bossen en struikgewas tot we de bewoonde wereld naderen.

De kerk van dominee Greenwood

De kerk (eigenlijk Holy Trinity Church in Holdgate)
door Roger Kidd [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Rechts van de hoofdweg springt de grote zandstenen kerk met de dikke massieve toren direct in het oog. Hij heeft een mooie gebeeldhouwde deuropening en op de top van de vierkante toren is een versierde borstwering met hoektoppen. De klok in de toren is voor veel dorpsbewoners van groot belang om bij de tijd te blijven; ook Eileen maakt er een paar keer gebruik van.

Rondom de kerk liggen oude graven, sommige al eeuwenoud en scheefgezakt. Andere, zoals die van Herbert Trench, zijn helaas recenter.

De school van meester Timmons

Tegenover de kerk ligt de school, aan de linkerzijde van de hoofdweg. Het verharde plein is ommuurd met de rode stenen waaruit ook het gebouw is opgetrokken. Een smeedijzeren hekje leidt naar de ingang met puntdak.

De school (in Blists Hill Victorian Town)
door David Nixon [CC BY-SA 2.0], via Geograph

Er gaan zo’n 40 kinderen tussen de 5 en 14 jaar naar deze school en die zitten voornamelijk in één lokaal bij meester Timmons. Dat vraagt om improvisatietalent van onze jonge schoolmeester. Hij krijgt wel wat hulp van twee oudere leerlingen, de monitoren. De lessen zijn van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.30 uur.

Voor de allerkleinsten is er een aparte ruimte en begeleiding door juffrouw Bassett. Dat er soms al ukkies van twee jaar in haar klas zitten, is uit nood geboren. Als de school ze niet zou opvangen, houden de ouders hun oudere kinderen thuis om op te passen, aangezien zijzelf moeten werken.

Sinds 1880 is onderwijs officieel verplicht voor kinderen tot 10 jaar. Toch kan meester Timmons er weinig tegen uitrichten dat de helft van zijn leerlingen in de oogsttijd wegblijft om op het land de handen uit de mouwen te steken.

Klaslokaal (Blists Hill Victorian Town)
door John Morris [CC BY-NC-SA 2.0], via Flickr

De smederij van Downes

We komen bij een kruising, en op deze strategische plek vinden we rechts de werkplaats van smid Downes met een grote, openstaande deur.

Smederij (Blists Hill Victorian Town)
door Andrew M. Whitman [CC BY-NC-ND 2.0], via Flickr

Terwijl de vakman in zijn leren schort een paardenbeen tussen zijn knieën klemt, staat onder de boom al een tweede dier op nieuwe hoefijzers te wachten. Het werk is belastend voor de rug en begint de oudere smid zwaar te vallen. Omdat hij zelf geen zoon heeft die het bedrijf kan overnemen, is hij blij met de terugkeer van zijn leerling Tom Merchant.

A farrier shoeing a ploughhorse door Edward Robert Smythe
[Public domain], Wikimedia Commons

Ook Tom hoeft niet te klagen over gebrek aan werk, aangezien werkpaarden op de boerderij zo’n zes weken met de ijzers doen. Naast het beslaan van de paarden maakt en repareert hij bovendien gereedschap als ploegen en eggen, of spades en seizen.

De praktijk van dokter Goodwin

Vlakbij hetzelfde kruispunt, maar dan aan de linkerzijde van de hoofdweg, staat een fraaie cottage. Het is de woning die dokter Goodwin huurt van Sir Alfred Almsworth.

Het huis van de dokter (Blists Hill Victorian Town)
door PJMarriott [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Ook dit huis is opgetrokken uit de kenmerkende rode stenen die je hier veel ziet. Het is geheel ommuurd en heeft twee dakkapellen. Dokter Goodwin woont hier met zijn drie dochters en heeft een praktijkruimte aan huis.

Spreekkamer van de dokter (Blists Hill Victorian Town)
door Andrew M. Whitman [CC BY-NC-ND 2.0], via Flickr

De grote tuin biedt ruimte aan het paard en rijtuigje van de arts, evenals enkele fraai aangelegde zitjes waar dochter Prudence een schokkend gesprek afluistert in de novelle Kerst in Almsbrick

Zitje in de tuin van de dokter (Blists Hill Victorian Town)
door Basher Eyre [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

De apotheek

We steken de kruising over en vervolgen onze wandeling over de hoofdweg. Rechts bevindt zich een rijtje winkels, en de eerste daarvan is de apotheek. De ligging op de hoek geeft het pand een statige uitstraling. In de apotheek zijn medicijnen, kruidenmiddelen en toiletartikelen verkrijgbaar. Ook kun je er een bril laten aanmeten of een kies laten trekken. Iemand? Nee? Laten we dan maar verder gaan.

De apotheek (Blists Hill Victorian Town)
door HARTLEPOOLMARINA2014 [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Kiezen trekken bij de apotheek. Brrr!
door Andrew M. Whitman [CC BY-NC-ND 2.0], via Flickr

Kruidenierszaak Trench

Het volgende pand, met de groene kozijnen, was oorspronkelijk de kruidenierswinkel van Herbert Trench, nu geleid door zijn weduwe Moira. Het assortiment is behoorlijk uitgebreid.

De kruidenierszaak (Blists Hill Victorian Town)
door Martin Pettitt [CC BY 2.0], via Flickr

Natuurlijk kun je er terecht voor de gewone keukenartikelen, die Moira meestal voor je afweegt op de grote weegschaal: suiker en zout, bloem en meel, gist, azijn, boter, kaas, specerijen en sauzen, jams, gedroogde bonen, koffie en thee, en gedroogd fruit zoals krenten en rozijnen. Ook voor huishoudelijke artikelen als zeep en kaarsen, soda, muizenvallen of kachelpoets is dit het juiste adres. Aangezien Almsbrick geen aparte groentezaak heeft, verkoopt Moira eveneens kool, sla, wortels en in het juiste seizoen ook fruit. Al meerdere jaren betrekt ze eieren van Oak Hill Farm.

Afrekenen bij de kruidenierster
door Michael Brace [CC BY-NC-ND 2.0], via Flickr

De bakkerij van Joseph Swift

Als we onze wandeling vervolgen, vertelt de heerlijke geur van versgebakken brood ons al welk bedrijf in het pand naast de kruidenierszaak huist.

De bakkerij (Blists Hill Victorian Town)
door Basher Eyre [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Misschien is bakker Swift wel één van de belangrijkste winkeliers in Almsbrick, aangezien brood het voornaamste bestanddeel in maaltijden van de werkende klasse is. Je zou misschien denken dat de meeste vrouwen hun eigen brood bakken, maar waar moeten ze de tijd vandaan halen? En geld voor de duurder geworden brandstof bovendien? Veel huizen hebben geen ruimte of oven meer om uitgebreid te bakken. Sterker nog, bakker Swift verdient iets extra’s door zijn oven te verhuren wanneer een arbeidersgezin in de zeldzame gelegenheid is een vleespastei of braadstuk klaar te maken.

Joseph Swift begint ’s ochtends al erg vroeg met het bakken van het brood, afgewisseld met Charlie, de knecht die hij in dienst heeft. Daarna gaat hij met de bakkerswagen op pad om het verse brood te bezorgen. Na het overlijden van zijn vrouw heeft zijn zuster een tijd lang het huishouden en de bakkerswinkel gedaan, maar zij is onlangs getrouwd en vertrokken.

Bakkerswagen van City Bakery (1914)
Galt Museum & Archives [No restrictions], via Wikimedia Commons

Kermisterrein

Tegenover dit rijtje winkels bevindt zich een grasveld met enkele bomen en een kleine eendenvijver. Dit is het terrein voor markt en kermis, de verzamelplaats voor een jachtpartij van de elite, de locatie van het jaarlijkse oogstfeest… Simpelweg dé plek waar Almsbricks inwoners elkaar bij speciale gelegenheden ontmoeten. 

Veemarkt in Penistone (Yorkshire)
[public domain] via Wikimedia Commons

Ik heb het hele internet afgestruind om voor Maggie en Beth een draaimolen op paardenkracht te vinden, aangezien de grotere, door stoom aangedreven attracties waarschijnlijk vooral de steden aandeden. En waar zie ik vervolgens een mooi plaatje? In het boekje Oud-Drents boerenleven in beeld dat al die tijd bij mijn ouders in de boekenkast stond...

Draaimolen met paard
uit Oud-Drents boerenleven in beeld, eigen foto
 

Dicksons pub

Pal naast het kermisveldje vinden we tot ons grote genoegen de pub van Dickson. Hij doet vast goede zaken wanneer hier iets te vieren valt. Wij gaan naar binnen om onze vermoeide benen rust te gunnen en proosten op het voortbestaan van het prachtige dorp Almsbrick!

De pub (Blists Hill Victorian Town)
door Myles Winstone [CC BY-NC-SA 2.0], via Flickr
In de pub (Blists Hill Victorian Town)
door Basher Eyre, [CC BY-SA 2.0] via Wikimedia Commons

2 opmerkingen:

  1. LOVELY! ♥ Wat een geluk dat Engelsen zo conservatief zijn, in de letterlijke zin van het woord ☺

    BeantwoordenVerwijderen